Geld lenen

Geld lenen

Als je even krap bij kas zit, geld nodig hebt voor een grote uitgave of een huis wilt kopen, is geld lenen de beste optie. Geld kun je het beste lenen bij een bank, maar het is ook mogelijk om het bij verzekeringsmaatschappijen of investeringsmaatschappijen te doen. Houd er dan rekening mee dat je vaak verplicht wordt gesteld om meteen (dure) verzekeringen af te sluiten. Bij een bank kun je geld lenen door middel van een doorlopend krediet, een persoonlijke lening of een hypotheek. Bij het lenen van geld moet er wel altijd rente betaald worden over het geleende bedrag. De rentes en de voorwaarden die aan een lening gekoppeld zijn, kunnen per bank verschillen. Let bij het lenen van geld ook op de aflossingstermijn, een eventueel onderpand en het terug te betalen maandbedrag. Ook kunnen banken beperkingen opleggen, wanneer je geld bij ze gaat lenen. Realiseer je dat tussentijdse aflossing duurder kan uitpakken dan je in eerste instantie dacht. In de zogenoemde kredietprospectus moet een bank vooraf waarschuwen voor een boetetarief bij tussentijdse aflossing.

Geld lenen rente

Wanneer je geld gaat lenen, wil je dat uiteraard tegen de laagste rente doen. Door de verschillende aanbieders waar je geld kunt lenen met elkaar te vergelijken, weet je vaak meteen wie de meest gunstige rente hanteert. De rente is echter afhankelijk van een aantal factoren; hoeveel geld wil je lenen, binnen welke periode wil je afbetalen en wat is het maximale maandbedrag dat je kunt aflossen? Ook je eigen persoonlijke financiële situatie kan bepalend zijn. Vaak wordt er een lage rente berekend aan het begin van de looptijd. Als je voor een langere periode geld gaat lenen, wordt de rente na verloop van tijd verhoogd. Bij het lenen van geld is de rente continu aan veranderingen onderhevig. Zo zijn langlopende rentetarieven afhankelijk van ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Als consument kun je aan de hoogte van de rente echter geen rechten ontlenen.

Doorlopend krediet

Ook kun je een lening aangaan door middel van een doorlopend krediet. Dit is een flexibele leenvorm, met een variabele looptijd. Daardoor is er aan een doorlopend krediet een flexibel termijnbedrag gekoppeld met een variabele rente. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je opneemt en er is geen sprake van een vast leenbedrag. De rente kan bij een doorlopend krediet binnen de leenperiode worden aangepast. Ook heb je de mogelijkheid om zonder boete, vervroegd af te lossen. Allemaal redenen, waardoor een doorlopend krediet bij velen erg favoriet is.